Sposób przygotowania:
Śliwki pieczone
Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na pół i usunąć z nich pestki.Połówki śliwek ułożyć(skórką do dołu)na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową płaskiej blaszce do pieczenia.Wstawić do piekarnika.Piec przez mniej więcej10 minut w niezbyt wysokiej temperaturze.Śliwki nie mogą się zrumienić,powinny tylko puścić sok.Owoce ostrożnie wyłożyć na półmisek(tak by nie wylał się sok). Lekko schłodzoną śmietanę kremówkę ubijać, dosypując po odrobinie cukru i cukru waniliowego,aż masa stanie się puszysta. Bitą śmietaną udekorować pieczone śliwki.Owoce powinny być ostudzone,ponieważ bita śmietana wyłożona na ciepłe śliwki będzie się rozpływać.Deser ozdobić listkami mięty.