dorotka

dorotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Śliwki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Umyte śliwki przekroić na pół,usunąć pestki,ułożyć skórką do dołu i piec przez ok. 10 minut.Ostudzone śliwki przybrać ubitą śmiet. i bazylią

Śliwki pieczone

Składniki:

Śliwki pieczone

 

  • 50dkg.śliwek węgierek ,
  • 1szklanka śmietany kremówki ,
  • cukier ,
  • 1opakowanie cukru waniliowego
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

Śliwki pieczone
Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na pół i usunąć z nich pestki.Połówki śliwek ułożyć(skórką do dołu)na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową płaskiej blaszce do pieczenia.Wstawić do piekarnika.Piec przez mniej więcej10 minut w niezbyt wysokiej temperaturze.Śliwki nie mogą się zrumienić,powinny tylko puścić sok.Owoce ostrożnie wyłożyć na półmisek(tak by nie wylał się sok). Lekko schłodzoną śmietanę kremówkę ubijać, dosypując po odrobinie cukru i cukru waniliowego,aż masa stanie się puszysta. Bitą śmietaną udekorować pieczone śliwki.Owoce powinny być ostudzone,ponieważ bita śmietana wyłożona na ciepłe śliwki będzie się rozpływać.Deser ozdobić listkami mięty.

Tagi:

śliwki