Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Śliwki w koniaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śliwki w zalewie z koniakiem stosować jako dodatek do przyrządzania potraw

Śliwki w koniaku

Składniki:

Śliwki w koniaku

 

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 1 szklanka wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki koniaku

 

Sposób przygotowania:

Śliwki w koniaku
Śliwki węgierki umyć, wrzucić do wrzącej wody, wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić, zdjąć skórkę. Do wody wsypać cukier i gotować około 15 minut. Do syropu wsypać śliwki i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wlać koniak, wymieszać. Gorące śliwki ułożyć w słoikach, zalać gorącym syropem, zakręcić nakrętki i odstawić w chłodne miejsce.

Tagi:

śliwki