mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śliwki w occie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, bardzo aromatyczne śliwki w occie

Śliwki w occie

Składniki:

Śliwki w occie

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwki w occie
W wodzie z octem rozpuszczam cukier, dodaje przyprawy i gotuje to kilka minut. Pozostawiam do ostudzenia. Ze śliwek usuwam pestki, myje i każdą nakłuwam widelcem, żeby nie popękała w trakcie pasteryzowania. Układam je w wyparzonych słoiczkach i zalewam zimną zalewą.
Zakręcam słoiki i pasteryzuje w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików, przez około 20 minut.
Jak wszystkie zaprawy, zostawiam w przykrytym garnku do ostudzenia.
Takie śliwki można jeść same, zastosować do ciasta i deserów.

Tagi:

śliwki