Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Śliwkowa konfitura z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Konfitury śliwkowe to wspaniały dodatek do ciasta lub pieczywa.

Śliwkowa konfitura z wanilią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śliwkowa konfitura z wanilią

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 laska wanilii
  • 50 dag cukru żelującego 2:1
  • 20 dag cukru kryształu
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowa konfitura z wanilią
Z umytych śliwek usunąć pestki, wsypać do garnka z grubym dnem, gotować aż zaczną się rozpadać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem wyjąć ziarenka. Ziarenka i całą laskę dodać do śliwek, wsypać cukier żelujący, gotować 3-4 minuty. Pod koniec wsypać cukier kryształ, gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut, wymieszać z sokiem z cytryny. Gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki z konfiturą do czasu wystudzenia odwrócić do góry dnem.
Śliwkowa konfitura z wanilią
Śliwki umyć osączyć z wody i usunąć pestki
Śliwkowa konfitura z wanilią
Wsypać do garnka z grubym dnem i rozgotować
Śliwkowa konfitura z wanilią
Do śliwek dodać laskę wanili cukier i sok z cytryny

Tagi:

śliwki