Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Śliwkowa krajanka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo kruche ciasto z owocami.

Śliwkowa krajanka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowa krajanka.

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowa krajanka.
Śliwki myjemy i za pomocą noża dzielimy na pół i wyrzucamy pestki. Do malaksera dajemy tłuszcz, cukier i połowę mąki, za pomocą pulsacyjnych obrotów mieszamy i stopniowo dodajemy resztę mąki odraz jajko. Tak powstałą kruszonkę wysypujemy (3/4) na dużą blaszkę i lekko dociskamy dłonią. Układamy na cieście śliwki. Do reszty ciasta dodajemy otręby i kilka razy mieszamy aby się połączyło. Kruszonkę wysypujemy cienką warstwą na śliwki. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni,
Śliwkowa krajanka.
Śliwki dzielimy na połówki za pomocą noża.
Śliwkowa krajanka.
Składniki na ciasto miksujemy w malakserze.
Śliwkowa krajanka.
Śliwki układamy na cieście skórką do spodu.
Śliwkowa krajanka.
Do reszty ciasta dodajemy otręby, dzięki czemu kruszonka będzie bardziej chrupiąca.