Sposób przygotowania:
Śliwkowa rolada chlebowa
Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do zmieszanej mąki pszennej. Wsypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.