Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Śliwkowe powidła

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powidła śliwkowe bardzo długo się robi, jednak efekt końcowy jest tak dobry, że warto poświęcić czas na takie pyszności

Śliwkowe powidła Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śliwkowe powidła

 

  • 3 kg śliwki węgierki,
  • 1/2 kg cukier,
  • 1/2 szklanki woda

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe powidła
Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie owoce zmiksować i dalej gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Na następny dzień dodać cukier i w dalszym ciągu smażyć aż powidła zgęstnieją, ciągle mieszając. Gorące powidła włożyć do słoiczków i zakręcić.
Śliwkowe powidła
Etap 1

Tagi:

śliwki