Sposób przygotowania:
Śliwkowiec na maślance z kruszonką
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy razem na gładką masę. Dolewamy także szklankę maślanki oraz pół szklanki oleju i miksujemy dalej. Mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sito i wsypujemy do miski. Całość wyrabiamy mikserem przez kilka minut, aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję. W międzyczasie myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki ze śliwek. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto i na nim układamy ściśle śliwki (skórką do ciasta). Składniki na kruszonkę przekładamy do mniejszej miseczki i wyrabiamy je porządnie ręką. Kruszonkę skubiemy palcami i posypujemy nią śliwki. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Smacznego!