-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Śliwkowiec na maślance z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo proste i pyszne ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką. Uwielbiam je i polecam z czystym sumieniem!

Śliwkowiec na maślance z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowiec na maślance z kruszonką

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1 kg śliwek węgierek

 

  • Składniki na kruszonkę:
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek mąki

 

  • Ponadto:
  • papier do pieczenia
  • blacha 25cm x 36 cm

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec na maślance z kruszonką
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy razem na gładką masę. Dolewamy także szklankę maślanki oraz pół szklanki oleju i miksujemy dalej. Mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sito i wsypujemy do miski. Całość wyrabiamy mikserem przez kilka minut, aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję. W międzyczasie myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki ze śliwek. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto i na nim układamy ściśle śliwki (skórką do ciasta). Składniki na kruszonkę przekładamy do mniejszej miseczki i wyrabiamy je porządnie ręką. Kruszonkę skubiemy palcami i posypujemy nią śliwki. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Smacznego!
Śliwkowiec na maślance z kruszonką
Składniki, z których przygotujemy pyszne ciasto śliwkowe.
Śliwkowiec na maślance z kruszonką
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy mikserem.
Śliwkowiec na maślance z kruszonką
Na cieście układamy połówki śliwek-skórką do ciasta.
Śliwkowiec na maślance z kruszonką
Przygotowaną kruszonką posypujemy po całości śliwki.