jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śliwkowo-pomidorowe udka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pieczone udka podane w towarzystwie słodko -kwaśnego sosu oraz ziemniaków to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i oryginalny obiad!

Śliwkowo-pomidorowe udka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowo-pomidorowe udka

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 pomidory,
  • 2 łyżki powidła śliwkowego,
  • Około 10-12 sztuk suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie),
  • Olej do smażenia,
  • Łyżeczka octu,
  • Pieprz, cukier, sól, ostra papryka do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowo-pomidorowe udka
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie kroimy w kostkę pomidory. Dokładamy do cebuli. Razem chwilkę smażymy. Następnie dodajemy powidło oraz śliwki. Całość smażymy około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku papryką, solą, cukrem, octem oraz pieprzem.Między czasie udka nacieramy papryką oraz solą. Obsmażamy na oleju. Gotowe udka przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy sosem, przykrywamy i pieczemy około 40 minut.
Śliwkowo-pomidorowe udka
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Śliwkowo-pomidorowe udka
Do gotowej cebuli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, powidło i sliwki
Śliwkowo-pomidorowe udka
Składniki sosu smażymy do częściowego odparowania wody. Doprawiamy
Śliwkowo-pomidorowe udka
Udka obsmażamy na oleju do zrumienienia.

Tagi:

śliwki