Sposób przygotowania:
Śliwkowy jeżyk Eli
Margarynę roztopić i przestudzić.Cukier,cukier waniliowy i jajka zmiksować.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Do mąki dodać masę cukrowo-jajeczną,margarynę i wyrobić ciasto.Tortownicę -26 cm- Wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno wyłożyć ciasto i włożyć tortownicę do lodówki na 30 minut.Śliwki umyć,osuszyć i pokroić w ćwiartki usuwając pestki.Tortownicę wyjąć z lodówki i układać śliwki pionowo w kształcie rozety,zaczynając od brzegu do środka.Włożyć tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. i piec około 50-60 minut.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem czy suche.Ciasto można posypać cukrem pudrem.