eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Śliwkowy jeżyk Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami.

Śliwkowy jeżyk Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śliwkowy jeżyk Eli

 

  • szklanka = 250 ml

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 cały proszek do pieczenia
  • 1 kostkę margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Śliwkowy jeżyk Eli
Margarynę roztopić i przestudzić.Cukier,cukier waniliowy i jajka zmiksować.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Do mąki dodać masę cukrowo-jajeczną,margarynę i wyrobić ciasto.Tortownicę -26 cm- Wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno wyłożyć ciasto i włożyć tortownicę do lodówki na 30 minut.Śliwki umyć,osuszyć i pokroić w ćwiartki usuwając pestki.Tortownicę wyjąć z lodówki i układać śliwki pionowo w kształcie rozety,zaczynając od brzegu do środka.Włożyć tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. i piec około 50-60 minut.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem czy suche.Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Śliwkowy jeżyk Eli
Margarynę roztopić i przestudzić.Cukier,cukier waniliowy i jajka zmiksować.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Do mąki dodać masę cukrowo-jajeczną,margarynę i wyrobić ciasto.
Śliwkowy jeżyk Eli
Śliwki umyć,osuszyć i pokroić w ćwiartki usuwając pestki.Tortownicę wyjąć z lodówki i układać śliwki pionowo w kształcie rozety,zaczynając od brzegu do środka.
Śliwkowy jeżyk Eli
Włożyć tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. i piec około 50-60 minut.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem czy suche.Ciasto można posypać cukrem pudrem.