formen

formen

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

słodka kapusta zakwaszana octem winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fajny dodatek w postaci surówki, jako przystawka i nie tylko!!!

słodka kapusta zakwaszana octem winnym

Składniki:

słodka kapusta zakwaszana octem winnym

 

  • 1 mała zielona, czerowna i biała kapusta lub 1/2 każdego koloru
  • sól, pieprz
  • 150 ml białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 drobno posiekana cebula
  • kilka ziarenek czarnego. potłuczonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju do przyprawienia

Sposób przygotowania:

słodka kapusta zakwaszana octem winnym
Wyciąć głąb z kapusty i drobno ją poszatkować. Przełożyć kapustę do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać 1/2 soli i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Kapustę każdego koloru gotować oddzielnie. Odcedzić kapustę. Przełożyć kapustę do salaterki i lekko osolić. W małym garnku podgrzać olej z dodatkiem cukru , polać tym kapustę i dodać cebulę. Dobrze wymieszać. Posypać na wierzchu pieprzem i odstawić na godzinę. Tuż przed podaniem polać jeszcze lekko olejem i octem.

Tagi:

kapusta