mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Słodkie grzybki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Urocze słodkie grzybki na deser

Słodkie grzybki.

Składniki:

Słodkie grzybki.

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • marmolada malinowa,
  • białko,
  • mak.

 

Sposób przygotowania:

Słodkie grzybki.
Przygotowujemy ciasto: Z mąki, margaryny i kwaśnej śmietany wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Z jednej części ciasta formujemy kapelusze. Z drugiej części ciasta formujemy spody kapelusza. Z trzeciej części wykrawamy koła, nakładamy na nie po pasku marmolady i formujemy nogi grzybków. Grubszą część uformowanych nóg grzybków maczamy w białku a następnie obtaczamy w maku. Każdą część grzybka układamy z osobna na blaszy wyłożonej pergaminem i pieczemy na jasno-złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru wanilinowego i zwykłego cukru. Do trzeciej szklanki mleka wbijamy żółtka i dodajemy mąkę ziemniaczaną i krupczatkę. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy. Przestudzony krem dodajemy do utartego masła i dalej ucieramy.Tak przygotowanym kremem nadziewamy kapelusze, nakrywamy je spodami, które po środku również kremujemy i łączymy z nóżkami grzybków. Możemy dodatkowo przygotować polewę i polać nią kapelusze grzybków.

Tagi:

ciasto mak