Sposób przygotowania:
Słodkie kredki- pyszne ciasteczka
Przygotowanie jest trochę pracochłonne ale czego nie robi się dla uśmiechu dziecka. Masło musimy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kiedy będzie miało już odpowiednią temperaturę ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy żółtko, śmietanę, sól oraz cukier waniliowy. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę. Ja mieszam już ciasto ręcznie do momentu aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na dwie nierówne części 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta o szerokości 15 cm. Najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia. Przykrywamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Mniejszy kawałek ciasta dzielimy na kilka części i łączymy z barwnikami lub całość z kakao. Musimy uformować dość cienkie wałeczki. Również wkładamy je na chwilę do lodówki. Naszykowany wcześniej prostokąt z ciasta tniemy na równe paski o szerokości 2,5 - 3 cm. Na każdy nakładamy uformowany wcześniej wałeczek i zawijamy tak, aby powstał rulonik. Dzięki papierowi do pieczenia łatwiej i szybciej będzie nam formować "kredki". Wszystkie smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 - 20 minut w 200 stopniach. Kiedy wystygną bardzo delikatnie, ostrym nożykiem, skrobiemy każdą z nich tylko z jednej strony.