Sposób przygotowania:
Ciasteczka z mleczną masą
Ciasto kakaowe:
Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzoną i pokrojoną w małą kostkę margarynę, żółtka i szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Tak wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Ciasto jasne:
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzoną i pokrojoną w małą kostkę margarynę, żółtka i szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Tak wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Masa mleczna:
Mleko przelewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy zimne mleko z cukrami. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy mleko w proszku. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy słodkie oraz gorzkie kakao i dokładnie łączymy.
Gdy upieczone ciasteczka ostygną przekładamy je masą. Na ciastko bez dziurki nakładamy masę i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
W przypadku ciasteczek kakaowych za pomocą szprycy lub dekoratora nakładamy masę mleczną bez dodatku kakao, natomiast jasne ciasteczka przekładamy masą z dodatkiem kakao.
Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzoną i pokrojoną w małą kostkę margarynę, żółtka i szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Tak wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Ciasto jasne:
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzoną i pokrojoną w małą kostkę margarynę, żółtka i szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Tak wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Masa mleczna:
Mleko przelewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy zimne mleko z cukrami. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy mleko w proszku. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy słodkie oraz gorzkie kakao i dokładnie łączymy.
Gdy upieczone ciasteczka ostygną przekładamy je masą. Na ciastko bez dziurki nakładamy masę i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
W przypadku ciasteczek kakaowych za pomocą szprycy lub dekoratora nakładamy masę mleczną bez dodatku kakao, natomiast jasne ciasteczka przekładamy masą z dodatkiem kakao.
zewa
iziona
misia5
monikaT83
misia5
Dziękuję:) Gwarantuję, że są też pyszne:)
zbysiowa
misia5
W weekend kolejna porcja, bo rodzinka zawiedziona, że tak mało było:)
edytaha
misia5
Przyznam się, że ja też uwielbiam kruche ciasteczka:) Jedyny minus to to, że one tak szybko znikają:)
edytaha
Tak, to jest bardzo poważna wada :D
misia5
I to jeszcze jak:)