Sposób przygotowania:
Słodkie pampuchy Elfi
Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia a gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez chwilę po czym przykrywam ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pysy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze. Pyzy pozostawiam jeszcze na trochę czasu do wyrośnięcia. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie gotuję na pyzy na parze na tej wodzie pod przykryciem przez około 7-10 minut. Ja posiadam specjalny metalowy stojaczek - sito do robienia własnie takich pyz na parze. Ale jeśli ktoś nie ma polecam użyć np pieluszki lub innej ściereczki i na nie kłaść pyzy. Pyzy podaję z serkiem, dżemem,z cukrem, z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.