szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

słodkie spiralki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne spiralki na słodko

słodkie spiralki

Składniki:

słodkie spiralki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 kg smalcu
  • Pół szklanki cukru
  • 5 torebek cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

słodkie spiralki
Mąkę przesiać przez sitko do miski, w garnku zagotować 700 ml wody z olejem i solą. Wlać do miski z mąką i wymieszać, dokładnie wyrobić. Utworzone ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. W głębokim garnku rozgrzać smalec i na rozgrzany tłuszcz wyciskać szprycą porcje ciasta formując spirale, smażyć na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukru.