Sposób przygotowania:
Słodkie winko ryżowe - SAKE
Wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem, ostudzić. Drożdże rozpuścić w letnim syropie i dodać reszte składników. Całość przelać do baniaka i nastawić jak zwykłe winko (rurka) Wino musi teraz postać w ciepłym miejscu przez 6 tygodni. Gdy odstoi swoje, można przecedzić i przelać do zakręcanych butelek. Winko można podawać na ciepło oraz na zimno :) Świetnie nadaje się do potraw mięsnych, rybnych i wszelkiego rodzaju potraw związanych z kuchnią japońską i chińską.Smacznego.
Shinpū
ponieważ do PRAWDZIWEGO Sake nie dodaje się cukru, rodzynek, goździków itp w/w. Do produkcji wykorzystuje się drożdże Koji-kin...i jest cała ścisła procedura produkcji zupełnie odbiegająca od powyższego przepisu. Sake nigdy nie podaje się na zimno. Zainteresowanym polecam: http://home1.gte.net/richwebb/sakeprod.htm
danijjel
PRAWDZIWE sake jak to mówisz nie istnieje. Bo sake to po japońsku poprostu alkohol (czyli piwo, wino, wódka, cokowiek co ma ma% i to wcale nie koniecznie z ryżu). Więc masz racje!!! nigdy nie podaje się na zimno, zawsze ma taką samą moc i robi się je tylko w jeden tradycyjny sposób bo za inny obcinają głowę ;) W nazwie stoi, że jest to słodkie winko ryżowe, a "sake" jest dodane z czysto skojarzeniowych względów. Nie napisałem, że jest to gekkeikan, ani nigori, więc ten komentarz nie jest potrzebny
http://home1.gte.net/richwebb/sakeprod.htm