Sposób przygotowania:
Słodko kwaś naleśniki na zimno
Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, solą, oraz olejem. Dodajemy na przemian mąkę, mleko, i wodę ciągle miksująć. Kiedy już wyczerpiemy wszystkie składniki a ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej mleka i wody. Z białem ubijamy pianę. Dodajemy do ciasta i miksujemy. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut. Następnie smażymy cienkie placki na naleśniki. Trzeba jednak uważać, aby nie były zbyt przypieczone. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie:
Z cytryn ścieramy skórkę, i wyciskamy sok. Do większego garna wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Wkłądamy do niego mniejszy garnek, do któego wbijamy żółka, wlewamy sok z cytryn, trochę startej skórki oraz cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż żółtka zbieleją. Ściągamy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pianę z białek. Do utartych białek dolewamy żelatynę i mieszamy. Łączymy z ubitymi białkami.
Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy już trochę stężeje smarujemy naleśniki. Zawijamy jak zwykłe.
Kandyzowaną skórkę drobno siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną i polewamy gotowe naleśniki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, solą, oraz olejem. Dodajemy na przemian mąkę, mleko, i wodę ciągle miksująć. Kiedy już wyczerpiemy wszystkie składniki a ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej mleka i wody. Z białem ubijamy pianę. Dodajemy do ciasta i miksujemy. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut. Następnie smażymy cienkie placki na naleśniki. Trzeba jednak uważać, aby nie były zbyt przypieczone. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie:
Z cytryn ścieramy skórkę, i wyciskamy sok. Do większego garna wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Wkłądamy do niego mniejszy garnek, do któego wbijamy żółka, wlewamy sok z cytryn, trochę startej skórki oraz cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż żółtka zbieleją. Ściągamy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pianę z białek. Do utartych białek dolewamy żelatynę i mieszamy. Łączymy z ubitymi białkami.
Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy już trochę stężeje smarujemy naleśniki. Zawijamy jak zwykłe.
Kandyzowaną skórkę drobno siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną i polewamy gotowe naleśniki.