Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Słoiczkowe powidła śliwkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Powidła śliwkowe, najlepsze do deserów, ciast i innych.

Słoiczkowe powidła śliwkowe.

Składniki:

Słoiczkowe powidła śliwkowe.

 

  • 1 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek

 

  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Słoiczkowe powidła śliwkowe.
Ze śliwek usuwamy szypułki i pestki. Mielimy je w maszynce do mięsa. Do rondla wlewamy trochę wody, wkładamy śliwki i smażymy na małym ogniu, aż masa z łyżki będzie spadać platami. Pod koniec smażenia dodajemy cukier. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10-15 min.