Sposób przygotowania:
Słoneczne penne
Makaron ugotowałam al-dente, zgodnie z instrukcją producenta. Boczek pocięłam w poprzek na paski szerokie na centymetr. Cukinię przecięłam wzdłuż, usunęłam łyżeczką pestki (niezbyt dokładnie) i pokroiłam w pół-plasterki. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam boczek, gdy się lekko zrumienił i wytopił dodałam cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyłam, mieszając ok.7 minut, czyli do momentu, aż cukinia straciła swą surowość i lekko zmiękła. Następnie dodałam serek mascarpone i przyprawiłam świeżo zmielona solą i pieprzem. Mieszałam i podgrzewałam przez 2 minuty. Do tak przygotowanego sosu włożyłam wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam dokładnie i podałam z listkami bazylii.