dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Słoneczne penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczne danie: makaron z żółtą cukinią i mascarpone

Słoneczne penne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słoneczne penne

 

  • DLA 2 OSÓB
  • ½ łyżki oleju
  • 8 cieniutkich plastrów boczku wędzonego
  • 3 małe żółte cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kopiaste łyżki serka mascarpone
  • 30 dag makaronu penne
  • Świeżo zmielone sól i pieprz
  • Kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Słoneczne penne
Makaron ugotowałam al-dente, zgodnie z instrukcją producenta. Boczek pocięłam w poprzek na paski szerokie na centymetr. Cukinię przecięłam wzdłuż, usunęłam łyżeczką pestki (niezbyt dokładnie) i pokroiłam w pół-plasterki. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam boczek, gdy się lekko zrumienił i wytopił dodałam cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyłam, mieszając ok.7 minut, czyli do momentu, aż cukinia straciła swą surowość i lekko zmiękła. Następnie dodałam serek mascarpone i przyprawiłam świeżo zmielona solą i pieprzem. Mieszałam i podgrzewałam przez 2 minuty. Do tak przygotowanego sosu włożyłam wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam dokładnie i podałam z listkami bazylii.
Słoneczne penne
Minimum składników może dać maximum efektu smakowego
Słoneczne penne
Boczek podsmażyłam , aż lekko się zrumienił
Słoneczne penne
dodałam cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyłam
Słoneczne penne
Następnie dodałam serek mascarpone i przyprawiłam świeżo zmielona solą i pieprzem