Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasteczka ze słonecznikiem
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce przez około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy słonecznik w karmelu.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy pozostałe składniki. Stale mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy słonecznik i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3-4 minut.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i przekładamy na papier pergaminowy. Ciasto podpiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach. Karmelizowany, gorący słonecznik przekładamy na podpieczony kakaowy spód i pieczemy kolejne 10 minut. Jeszcze gorące ciasteczka kroimy w kwadraty, trójkąty, wycinamy wzory z foremek. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni.
marietta