Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 35 minut. Chłodzimy. Kroimy na pół.
Masa:
12 dkg masła rozpuszczamy na wolnym ogniu razem z cukrem, do tego dodajemy słonecznik. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 25 minut. Słonecznik ma być zarumieniony. Wyciągamy i studzimy. Dokładnie rozkruszamy.
Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy 3/4 masy kajmakowej, ale po troszku, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Delikatnie mieszamy.
Wierzch:
Schłodzone śmietany ubijamy na sztywno ze śnieżkami. Dajemy do lodówki, aby stężało. Wykonanie: Na biszkopt dajemy masę słonecznikową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na niego dajemy ubitą śmietanę i polewamy pozostałą masą kajmakową.
Dajemy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło. Najlepiej na całą noc.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 35 minut. Chłodzimy. Kroimy na pół.
Masa:
12 dkg masła rozpuszczamy na wolnym ogniu razem z cukrem, do tego dodajemy słonecznik. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 25 minut. Słonecznik ma być zarumieniony. Wyciągamy i studzimy. Dokładnie rozkruszamy.
Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy 3/4 masy kajmakowej, ale po troszku, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Delikatnie mieszamy.
Wierzch:
Schłodzone śmietany ubijamy na sztywno ze śnieżkami. Dajemy do lodówki, aby stężało. Wykonanie: Na biszkopt dajemy masę słonecznikową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na niego dajemy ubitą śmietanę i polewamy pozostałą masą kajmakową.
Dajemy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło. Najlepiej na całą noc.