iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Słonecznikowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne ciasto bez pieczenia z nutką soli w tle i chrupiącym słonecznikiem mi bardzo smakowało więc polecam.

Słonecznikowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słonecznikowiec bez pieczenia

krem:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej

bita śmietana:

dodatkowo:

  • 1,5 dużej paczki krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1,5 szklanki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec bez pieczenia

ETAP 1:

Słonecznikowiec bez pieczenia
Na warstwie ciastek rozsmarować masę kajmakową.

Na dnie blaszki ( 33 cm na 22 cm) ułożyć warstwę krakersów, posmarować je całą puszką masy kajmakowej i przykryć drugą warstwa krakersów.

ETAP 2:

Słonecznikowiec bez pieczenia
Jeszcze ciepły budyń wylać na ciasto i wyrównać.

Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń. Jeszcze ciepły budyń wylać na krakersy i przykryć ostatnią warstwą ciasta.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną.
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.

ETAP 3:

Słonecznikowiec bez pieczenia
Ziarna słonecznika smażyć do uzyskania złotego koloru.

Na patelnię wsypać słonecznik i smażyć go kilka minut cały czas mieszając do momentu zrumienienia się słonecznika, następnie wystudzić.

Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.