Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec bez pieczeniaETAP 1:
Na dnie blaszki ( 33 cm na 22 cm) ułożyć warstwę krakersów, posmarować je całą puszką masy kajmakowej i przykryć drugą warstwa krakersów.
ETAP 2:
Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń. Jeszcze ciepły budyń wylać na krakersy i przykryć ostatnią warstwą ciasta.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną.
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
ETAP 3:
Na patelnię wsypać słonecznik i smażyć go kilka minut cały czas mieszając do momentu zrumienienia się słonecznika, następnie wystudzić.
Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.