Sposób przygotowania:
Ciasto Słonecznikowiec
1. Biszkopt: Olej, wodę, kakao, ¼ szkl. cukru wymieszać i zagotować. Ostudzić. 2. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 1/5 szkl. cukru, miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wlać powoli przestudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie. Masę przelać do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na 2 blaty 3. Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę na niej. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Drobno pokruszyć. 4. Masa: Masło utrzeć, dodać kajmak i zmiksować. Wsypać pokruszony słonecznik i wmieszać do masy. 5. 4. Polewa: Śmietanę zagotować prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać posiekane czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Lekko przestudzić 6. Krem śmietankowy: Śmietanę ubić, dodać kajmak i zmiksować. 7. Na spód formy umieścić I blat biszkoptu. Nasączyć go i wysmarować masą słonecznikową. Na masę dać II biszkopt i nasączyć go kawą. Na wierzch wysmarować polewę czekoladową. Schłodzić do lekkiego stężenia polewy. 8. Przed podanie udekorować kremem śmietankowym. Smacznego!