dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej.

Słonecznikowiec

Składniki:

Słonecznikowiec

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru

 

  • Słonecznik:
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony słonecznik.

Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni z masłem i cukrem po czym wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zimny słonecznik kruszymy. 100 g słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy.

Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - krem ze słonecznikiem - druga część biszkoptu - krem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego :)