Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec
Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony słonecznik.
Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni z masłem i cukrem po czym wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zimny słonecznik kruszymy. 100 g słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy.
Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - krem ze słonecznikiem - druga część biszkoptu - krem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego :)
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony słonecznik.
Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni z masłem i cukrem po czym wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zimny słonecznik kruszymy. 100 g słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy.
Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - krem ze słonecznikiem - druga część biszkoptu - krem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego :)