jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Słonecznikowy placek śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Teraz najlepszy okres na upieczenie ciasta ze śliwkami. Dzięki dodaniu do ciasta musu jabłkowego ciasto jest wilgotne. Prażony słonecznik z cukrem tworzy pyszną skorupkę na cieście.

Słonecznikowy placek śliwkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słonecznikowy placek śliwkowy

 

  • 2 średnie jaja
  • 1 i 1/2 szklanki puree jabłkowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (lub białego)
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około pół kg śliwek wegierek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • cukier brązowy do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowy placek śliwkowy
Myjemy i pestkujemy śliwki. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu miksujemy jaja z cukrem. Gdy zrobią się puszyste dodajemy puree jabłkowe miksując je z jajami jeszcze chwilę. Do masy dodajemy połowę suchych składników, olej i pozostałą część mąki mieszając po dodaniu kazdej porcji. Blaszkę (średnią prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy połową ziaren słonecznika po czym rozkładamy na niej ciasto. Połówki śliwek układamy skórką na dół rzędami po czym ciasto między nimi posypujemy słonecznikiem i brązowym cukrem dzieki czemu powstanie słodka uprażona warstewka słonecznika. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika (170 st.C). Pieczemy (40 min.) do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy. Po lekkim ostudzeniu kroimy na kwadraty.
Słonecznikowy placek śliwkowy
Myjemy i pestkujemy śliwki przekrawając je na połówki.
Słonecznikowy placek śliwkowy
Połówki śliwek układamy skórką na dół rzędami po czym ciasto między nimi posypujemy słonecznikiem i brązowym cukrem
Słonecznikowy placek śliwkowy
Po lekkim ostudzeniu kroimy ciasto na kwadraty.