Sposób przygotowania:
Słonecznikowy placek śliwkowy
Myjemy i pestkujemy śliwki. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu miksujemy jaja z cukrem. Gdy zrobią się puszyste dodajemy puree jabłkowe miksując je z jajami jeszcze chwilę. Do masy dodajemy połowę suchych składników, olej i pozostałą część mąki mieszając po dodaniu kazdej porcji. Blaszkę (średnią prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy połową ziaren słonecznika po czym rozkładamy na niej ciasto. Połówki śliwek układamy skórką na dół rzędami po czym ciasto między nimi posypujemy słonecznikiem i brązowym cukrem dzieki czemu powstanie słodka uprażona warstewka słonecznika. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika (170 st.C). Pieczemy (40 min.) do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy. Po lekkim ostudzeniu kroimy na kwadraty.