Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowe ze śliwkamiPrzygotowanie ciasta:
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy 2 jajka o temperaturze pokojowej i 7 żółtek..
Następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Przygotowanie bezy kokosowej:
Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną pianę z kokosem wylewamy na ciasto wyłożone śliwkami.
Etap końcowy:
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki