Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Ciasto kokosowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto ucierane z dodatkiem bezy kokosowej i śliwek. W sam raz do filiżanki jesiennej kawy.

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki:

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Na ciasto:

  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 40 dag mąki pszennej lub krupczatki
  • dodatkowo:
  • ok. 50 dag śliwek węgierek przepołowionych na pół

Na bezę kokosową:

  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Przygotowanie ciasta:

Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy 2 jajka o temperaturze pokojowej i 7 żółtek..
Następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu.

Przygotowanie bezy kokosowej:

Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną pianę z kokosem wylewamy na ciasto wyłożone śliwkami.

Etap końcowy:

Ciasto kokosowe ze śliwkami
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.