Sposób przygotowania:
Poranna zorzaI Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
II Sposób przygotowania masy budyniowej:
1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.
2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
III Sposób przygotowania bezy orzechowej:
1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.
3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
IV
5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
V Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
VI
2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.
3. Gotowe.
4. Smacznego.
robaczek