Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Poranna zorza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować. Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową.

Poranna zorza Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Poranna zorza

Składniki na biszkopt:

Składniki na masę budyniową:

  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru

Składnik na beze orzechową:

Składnik na polewę:

Składniki dodatkowe:

  • 1 opakowanie biszkoptów

Sposób przygotowania:

Poranna zorza

I Sposób przygotowania biszkoptu:

Poranna Zorza
Przygotowanie spodu ciasta. Robimy ciasto biszkoptowe.

1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

II Sposób przygotowania masy budyniowej:

Poranna Zorza
Robimy masę budyniową, gotujemy budyń i miksujemy z masłem.

1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.
2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.

III Sposób przygotowania bezy orzechowej:

Poranna Zorza
Przygotowanie masy bezowej z orzechami.

1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.

2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.
3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.

IV

Poranna Zorza
układanie masy oraz biszkoptów.

5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.

V Sposób przygotowania polewy:

Poranna Zorza
przygotowanie polewy

1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.

VI

Poranna Zorza

2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.

3. Gotowe.

4. Smacznego.