ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na suchych drożdżach drożdżówka jest szybka do wykonania bo nie trzeba czekać na zaczyn z drożdży świeżych.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

  • drożdże suche 7 gram 1 opakowanie,
  • maka tortowa 50 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • sól 1 szczypta,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • rabarbar i jabłka,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy i wymieszać składniki.

Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut.

Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Suche drożdże są szybką alternatywą dla drożdży świeżych.
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Wyrabia się od razu bez przygotowania zaczynu z drożdży.
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Ciasto ma wyrastać w miejscu bez przeciągu.
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Miałam mało rabarbaru więc dodałam jabłka.
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże
Drożdżowe z agrestem-suche drożdże