ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 689]

Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe, w smaku, łatwe, szybkie ciasto ucierane z brzoskwiniami, jest wilgotne, aromatyczne, idealna baza do wielu owoców.

Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami

 

  • kawa mielona 4 łyżeczki + wrząca woda 300ml,
  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • palma 200 gram miękka,
  • olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,
  • kakao 4 łyżki,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • brzoskwinie 8 sztuk,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Składniki temperatura pokojowa = kawę zalać wrzątkiem i wystudzić, do naczynia wsypać cukier, dodać jajka, miękką palmę, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć z 2 minuty na najwyższych obrotach - masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste.

Do ciasta wlać wystudzoną kawę bez fusów i mikserem szybko utrzeć na dość gęste ciasto.

3 keksówki formy silikonowe 20 cm lub 1 forma duża 30x25 cm, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch.

Opłukane brzoskwinie ze skórką przeciąć na połowę, wyjąć pestkę i pokroić połówki brzoskwiń n "ósemki", gęsto ułożyć na cieście.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, w foremkach wystudzić, przed podaniem p[osypać pudrem cukrem.
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Skladniki o temperaturze pokojowej muszą być.
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Ciasto po dodaniu mąki i kakao jest bardzo mocno gęste.
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Po dolaniu kawy ciasto ma być jak gęsta śmietana.
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
1 duża forma lub 3 mniejsze, dwie są na wynos.
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami