SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Kruche ciasto ze śliwkami to dla nas obowiązkowe ciacho na jesień, tak samo ja szarlotka- nic tak teraz nie smakuje, prawda?

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą

składniki na tortownicę o średnicy 27 cm

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą

przygotowanie

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą
śliwki rozcinamy tylko do połowy, wyjmujwmy pestkę i w jej miejsce wkładamy kawałek czekolady

Wszystkie składniki ciasta siekamy nożem, a gdy będą przypominały kruszonkę szybko zagniatamy rękoma . Ciasto musi być jednolite.

Gotowe wkładamy do woreczka i do lodówki na minimum 30 minut.

Tortownicę smarujemy dość grubo masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Śliwki myjemy i nacinamy nożem, tak by dało się wyjąć pestkę, ale nie rozcinamy do końca.

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki ( w zależności jak duże mamy śliwki) i wkładamy do środka owoców.

formowanie

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą
ja zwijam zawsze od zewnątrz i układam zwinięciem do boku

Ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

Każdy prostokąt rozcinamy w połowie

Na zewnętrznych, dłuższych bokach podsypujemy bułkę tartą, na nią układamy śliwki.

Bułka wchłonie nam większość soku.

Zwijamy do środka dość ściśle.

pieczenie

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą
na bokach powinno zostać po 1 centymetrze luzu

Teraz zaczynamy zwijać już w tortownicy ślimaczka- od środka i tam gdzie się kończy jeden dociskamy i zaczynamy zwijać kolejny.

Powinno nam zostać około 1 cm luzu po bokach.

Ciasto pieczemy 35-40 minut w 175 stopniach.

Zimne można oprószyć cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy

Smacznego:)