Sposób przygotowania:
Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladąprzygotowanie
Wszystkie składniki ciasta siekamy nożem, a gdy będą przypominały kruszonkę szybko zagniatamy rękoma . Ciasto musi być jednolite.
Gotowe wkładamy do woreczka i do lodówki na minimum 30 minut.
Tortownicę smarujemy dość grubo masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy i nacinamy nożem, tak by dało się wyjąć pestkę, ale nie rozcinamy do końca.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki ( w zależności jak duże mamy śliwki) i wkładamy do środka owoców.
formowanie
Ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Każdy prostokąt rozcinamy w połowie
Na zewnętrznych, dłuższych bokach podsypujemy bułkę tartą, na nią układamy śliwki.
Bułka wchłonie nam większość soku.
Zwijamy do środka dość ściśle.
pieczenie
Teraz zaczynamy zwijać już w tortownicy ślimaczka- od środka i tam gdzie się kończy jeden dociskamy i zaczynamy zwijać kolejny.
Powinno nam zostać około 1 cm luzu po bokach.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w 175 stopniach.
Zimne można oprószyć cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy
Smacznego:)