Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Smaki włoski i polskie w jednym daniu- Ravioli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wszyscy uwielbiają kuchnię włoską za pyszne makarony i proste sosy. Ja postanowiłam dziś złamać włoskie raviolii i nadać im polskiego smaczku.

Smaki włoski i polskie w jednym daniu- Ravioli

Składniki:

Smaki włoski i polskie w jednym daniu- Ravioli

 

  • 300 g mąki typ 00
  • 3 duże całe jaja,
  • łyżeczka ekstraktu szafranowego,
  • sól
  • oliwa
  • 200 g pieczonej dyni z gałką,
  • 200 g białego tłustego sera mielonego,
  • tymianek, szałwia
  • 150 g oscypka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Smaki włoski i polskie w jednym daniu- Ravioli
MAKARON 1. mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wbijamy tam jaja, ekstrakt z szafranu oraz sól. 

2. Zarabiamy ciasto z oliwą i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie powstanie elastyczne ciasto ( wytworzy się siatka glutenowa), które będzie nam się ładnie płatować. 

FARSZ 1. Upieczoną dynię mieszamy z serem i ziołami. Doprawiamy do smaku. 

RAVIOLLI 1. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko(musi być przeźroczyste). Na pasku 9 cm, kładziemy po jednej stronie kulki farszu w odstępach 1,5 cm. Zawijamy całość i formujemy raviolli. 

2. Gotujemy w osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia. 

3. Podajemy z otartym oscypkiem i palonym masłem.