Sposób przygotowania:
Ravioli z dynią i oliwą truflową
Sposób przygotowania: • RAVIOLI: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i żółtko, sól ewentualnie wodę. Wyrobić ciasto, pozostawić na ok. 1 godzinę aby odpoczęło. Rozwałkować dość cienko. • NADZIENIE: bataty ugotować i rozgnieść widelcem. Dynię z dodatkiem oliwy ugotować do miękkości, odparowując nadmiar wody. Na osobnej patelni na oliwie zeszklić szalotkę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku. Dodać do nadzienia, doprawić do smaku solą, chili, startym imbirem i skórka cytryny, dodać żółtko, wymieszać. Na płatach ciasta uprzednio posmarowanymi rozmąconym białkiem układać w równych odstępach porcje nadzienia, nakrywając je drugim płatem ciasta dociskając dookoła każdą porcję farszu. Odcinamy ravioli radełkiem, gotujemy w osolonym wrzątku. Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę truflowa, solimy do smaku, następnie ugotowane ravioli z wody wrzucamy na masło i chwilkę podgrzewamy. Podajemy z płatkami Grana Padano.