Kasia Pi

Kasia Pi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Ravioli z dynią i oliwą truflową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ravioli z dynią i batatem z dodatkiem aromatycznej oliwy truflowej. Pyszne i sycące danie zwieńczone Grana Padano. To tak jakbyśmy zwiedzali Toskanię, ze wszystkimi jej urokami, pysznym winem i aromatycznym ravioli. A tak niewiele nam trzeba...

Ravioli z dynią i oliwą truflową

Składniki:

Ravioli z dynią i oliwą truflową

 

  • Składniki na ravioli:
  • 300g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
  • Sól

 

  • Składniki na nadzienie:

 

 

  • Dodatkowo: masło, sól, pieprz kolorowy, oliwa truflowa, ser Grana Padano, białko

 

Sposób przygotowania:

Ravioli z dynią i oliwą truflową
Sposób przygotowania: • RAVIOLI: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i żółtko, sól ewentualnie wodę. Wyrobić ciasto, pozostawić na ok. 1 godzinę aby odpoczęło. Rozwałkować dość cienko. • NADZIENIE: bataty ugotować i rozgnieść widelcem. Dynię z dodatkiem oliwy ugotować do miękkości, odparowując nadmiar wody. Na osobnej patelni na oliwie zeszklić szalotkę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku. Dodać do nadzienia, doprawić do smaku solą, chili, startym imbirem i skórka cytryny, dodać żółtko, wymieszać. Na płatach ciasta uprzednio posmarowanymi rozmąconym białkiem układać w równych odstępach porcje nadzienia, nakrywając je drugim płatem ciasta dociskając dookoła każdą porcję farszu. Odcinamy ravioli radełkiem, gotujemy w osolonym wrzątku. Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę truflowa, solimy do smaku, następnie ugotowane ravioli z wody wrzucamy na masło i chwilkę podgrzewamy. Podajemy z płatkami Grana Padano.