nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Smalcowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka zrobione głównie ze smalcu i mąki, bez dodatku cukru. Bardzo dobrze smakują, a w postaci roladek wyglądają jeszcze smaczniej.

Smalcowe roladki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalcowe roladki

 

 

Sposób przygotowania:

Smalcowe roladki
Krok 1: Przekładamy kostki smalcu do większej miski i dajemy śmietanę. Krok 2: Do smalcu rozkruszamy drożdże i zasypujemy mąką pszenną.Krok 3: Zarabiamy ciasto rękami, do momentu aż będzie jednolite.Krok 4: Rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na prostokąty, smarujemy marmoladą i delikatnie zawijamy. Tniemy na kawałki. Krok 5: Układamy nasze roladki na blaszce i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Smalcowe roladki
Zarabiamy ciasto ze smalcem w roli głównej.
Smalcowe roladki
Rozwałkowujemy ciasto cieniutko na stolnicy.
Smalcowe roladki
Smarujemy ciasto marmoladą i zwijamy w rulon.
Smalcowe roladki
Układamy roladki na blaszce i pieczemy.