Sposób przygotowania:
Moje ulubione ciastka z makiem
Na początku z mąki, smalcu, śmietany, cukru, sody, soli, octu i łyżki wrzącej wody zagnieść dokładnie ciasto. Wyrabiać je na stolnicy co najmniej przez 15-20 minut. Następnie dodać suchy mak i wyrabiać do momentu aż będzie on równomiernie rozprowadzony w całym cieście.
Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i przy użyciu szklanki lub specjalnych foremek wycinać ciasteczka.Ciastka układać na blaszce posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ciastka do momentu,aż ładnie się zarumienią.Smacznego.
Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i przy użyciu szklanki lub specjalnych foremek wycinać ciasteczka.Ciastka układać na blaszce posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ciastka do momentu,aż ładnie się zarumienią.Smacznego.