marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka makowe na smalcu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka z dodatkiem smalcu nie są może najzdrowsze,ale smaczne za to. można je serwować z marmoladą,dżemem lub bakaliami jak mak,migdały lub suszone, czy kandyzowane owoce.

Ciastka makowe na smalcu

Składniki:

Ciastka makowe na smalcu

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 kostki smalcu bez skwarek,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki białego maku lub niebieskiego,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka makowe na smalcu
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pół kostki smalcu prosto z lodówki, by łatwiej go było siekać. Wbić żółtka,dodać cukier, cukier waniliowy, niecałą szklankę białego maku oraz kwaśną śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść. Schłodzić, potem wyjąć i rozwałkować, a następnie wykrawać różne kształty foremkami lub wyciskać przez szprycę zamontowaną w maszynce do mielenia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka. Posmarować lekko białkiem i wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 15 min. Gdy się zrumienią, wyjąć, zsunąć łopatką ciastka na tacę i piec następne.