Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo pyszny smalec powstały ze zmielonej wysmażonej słoniny, podsmażonej cebuli na smalcu i kiełbasy. Doskonały dodatek do posmarowania pieczywa ,wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym.

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy

Składniki:

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy

 

  • 1 kostka smalcu
  • 70 dag świeżej słoniny bez skórki
  • 2-3 laski dobrej kiełbasy np.frysztackiej, toruńskiej, podwawelskiej
  • 3 cebule
  • Dodatkowo:
  • majeranek
  • vegeta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy

Przygotowanie cebuli:

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy
cebulę obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na smalcu

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Roztopić w rondelku 1/2 kostki smalcu i podsmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Odstawić.

Przygotowanie słoniny :

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy
Zmieloną słoninę wkładamy do rondelka i wysmażamy na złoty kolor

Słoninę przepuszczamy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Wkładamy do rondelka i wysmażamy na złote skwarki na małym ogniu.

Przygotowanie kiełbasy:

Kiełbasę obieramy ze skórki i mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach.Lekko podsmażamy na 1/2 kostce smalcu. Odstawiamy.

Etap końcowy:

Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasy
Gdy smalec dobrze przestygnie,zacznie robić się gęsty przelewamy do naczynia

Do rondelka z wysmażoną słoniną dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę. Mieszamy wszystko razem. Podsmażamy chwileczkę, doprawiamy do smaku vegetą,solą, pieprzem i majerankiem.

Następnie ściągamy z ognia. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Przelewamy do glinianego naczynia lub porcelanowej miseczki.

Odstawiamy w chłodne miejsce na noc do całkowitego stężenia.