Sposób przygotowania:
Smalec domowy z dodatkiem cebuli i kiełbasyPrzygotowanie cebuli:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Roztopić w rondelku 1/2 kostki smalcu i podsmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Odstawić.
Przygotowanie słoniny :
Słoninę przepuszczamy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Wkładamy do rondelka i wysmażamy na złote skwarki na małym ogniu.
Przygotowanie kiełbasy:
Kiełbasę obieramy ze skórki i mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach.Lekko podsmażamy na 1/2 kostce smalcu. Odstawiamy.
Etap końcowy:
Do rondelka z wysmażoną słoniną dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę. Mieszamy wszystko razem. Podsmażamy chwileczkę, doprawiamy do smaku vegetą,solą, pieprzem i majerankiem.
Następnie ściągamy z ognia. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Przelewamy do glinianego naczynia lub porcelanowej miseczki.
Odstawiamy w chłodne miejsce na noc do całkowitego stężenia.