mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Smalec Hamrocyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smalec z dużą ilością wszystkiego:)

Smalec Hamrocyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec Hamrocyka

 

  • Pół kilo słoniny
  • 2 cebule
  • 10 dag kiełbasy swojskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Smalec Hamrocyka
Słoninkę pokroić w drobną kostkę , polecam to tego celu bardzo ostry nóż , wrzucamy na patelnię i smażymy na kilka razy małymi porcjami,pamiętając o tym by robić to na średnim ogniu aby uniknąć spalenia , do ostatniej porcji słoniny dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz cebulę również drobno posiekaną , mieszamy aż skwarki i cebulka się lekko zarumienią . Wlewamy natychmiast do wcześniej zesmażonej słoniny , do tego czasu tłuszcz powinien nieco ostygnąć , dzięki czemu unikniemy "dosmażania cebuli na czarno".Dodajemy szczyptę soli i pieprzu .Zostawiamy do zastygnięcia , najlepiej smakuje oczywiście z domowym chlebkiem.
Smalec Hamrocyka
słoninę drobno kroimy tak jak i cebule oraz kiełbasę
Smalec Hamrocyka
wszystko smażym na średnim ogniu mieszając
Smalec Hamrocyka
smażymy słoninę małymi porcjami by uniknąć przypalenia
Smalec Hamrocyka
nim całkowicie zastygł ...już znalazł się na chlebku

Tagi:

kielbasa