Sposób przygotowania:
Smalec na 2 sposoby
Słoninę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa przekładamy ją do garnka i namyłam ogniu pomału ją topimy. Po około 45 – 60 minutach słonina powinna być już stopiona, dodajemy do niej przepuszczoną również przez maszynkę kiełbasę i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy jeszcze około 15 minut do momentu aż cebula zmięknie. Smalec dzielimy na dwie części. Do jednego garnka dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i tymianek, smażymy jeszcze całość 16 minut, po tym czasie doprawiamy smalec solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 5 minut i zlewamy do miseczek. Do drugiego garnka dodajemy posiekane w cienkie paseczki śliwki suszone i bardzo drobno posiekane igiełki rozmarynu. Smażmy całość jeszcze 20-30 minut, tak aby śliwki zmiękły. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze 5 minut i zlewamy smalec do miseczek. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia po czym zajadamy z pajdą świeżego chrupiącego chleba i zimną 50 :)