Sposób przygotowania:
Smalec na chleb
Ze słoniny wycinamy skórę. Samą słoninę kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka lub garnka i solimy. Wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Stopniowo na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz ze słoniny. Proces ten trwa dość długo – nawet kilka godzin. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę. Pod koniec smażenia do skwarek wrzucamy cebulę. Gdy się przesmaży do garnka wsypujemy przyprawy ziołowe 1/2 łyżeczki majeranku i 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszamy i smalcem napełniamy słoiki (na spód słoików można również dodatkowo wyspać pożądane przyprawy po 1/2 łyżeczki - ja jeden słoik zrobiłem z ziołami prowansalskimi, a drugi z majerankiem). Stawiamy do ostygnięcia. Słoik w połowie czasu stygnięcia możemy przewrócić do góry nogami, aby części stałe równomiernie rozłożyły się w słoiku, a nie opadły całkowicie na dno.