Smalec mortadelowo pieczarkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mała odmiana dla typowych smalców na każdą porę roku.

Smalec mortadelowo pieczarkowy

Składniki:

Smalec mortadelowo pieczarkowy

 

  • 80dag słoniny;
  • 30 dag mortadeli;
  • 20 dag cebuli;
  • 30 dag pieczarek;
  • ½ szkl. szczypioru (mam własny suszony z „siedmiolatki”) niekoniecznie;
  • garść pomidorów suszonych(również własne) niekoniecznie;
  • 1 płaska łyżka majeranku;
  • ¼ łyżeczki szałwii suszonej;
  • ¼ łyżeczki cząbru lub tymianku;
  • ½ łyżeczki suszu grzybowego;
  • sól, pieprz naturalny świeżo mielony
  • (przeważnie używam zielony).

 

Sposób przygotowania:

Smalec mortadelowo pieczarkowy
Słoninę przekręć przez maszynkę i sitko „kiełbasiane”, tak samo mortadelę, cebulę, pieczarki ( w kolejności takiej jak wpisałem). Pomidory posiekaj również jak najdrobniej. Do rondla wrzuć słoninę, po częściowym wytopieniu dodaj mortadelę , gdy słonina zacznie przybierać barwę słomkową dodaj cebulę, gdy ta zacznie lekko zmieniać barwę włóż pieczarki wsyp susz grzybowy, dodaj sól, trzymaj na małym płomieniu jeszcze ok 20 minut, zdejmij z ognia dodaj pieprz, majeranek i szałwię oraz cząber lub tymianek. Wystudź, zamieszaj od czasu do czasu. Gdy tłuszcz zacznie stygnąć(mętnieje) przekładaj do pojemników.