msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Smalec supersmarowny.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aby smalec łatwo się rozsmarowywał i miał delikatną konsystencję ciocia zdradziła mi pewien trik.

Smalec  supersmarowny. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smalec supersmarowny.

 

  • 50 dag słoniny wędzonej
  • 1 duża cebula
  • 4 spore ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Smalec supersmarowny.
Słonina,którą kupiłam była nasolona więc nie soliłam smalcu.W razie zakupu nieosolonej trzeba doprawić. Pokroiłam ją na malutkie skwarki.Włożyłam do rondla z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewałam, by tłuszcz się wytapiał. W międzyczasie obrałam cebulę i czosnek. Drobno pokroiłam. Gdy skwarki zaczęły się ładnie rumienić wsypałam pieprz i dołożyłam cebulę i czosnek.Smażyłam aż się zeszkli. Po wyłączeniu kuchenki zostawiłam tłuszcz w rondlu,aż lekko przestygł i dodałam 2 łyżki zimnej wody,zamieszałam. Przelałam całość do kamiennego dzbanuszka i wstawiłam do lodówki.Po ok.15 minutach wymieszałam jeszcze raz. Dzięki dodatkowi wody smalec ma luźniejszą konsystencję.Świetnie się smaruje i skwarki są miękkie. Polecam ten sposób.
Smalec  supersmarowny.
W czasie tężenia można co jakiś czaswymieszać smalec, by skwarki nie poszły na dno.