p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką

Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką

 

  • 1 kg świeżej słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką
Świeżą słoninę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do garnka, dodajemy 3 obrane ząbki czosnku i topimy na małym ogniu. Gdy mamy już trochę wytopionego smalcu, wlewamy go na patelnię i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, którą po usmażeniu miksujemy blenderem i dodajemy do słoniny, dalej wytapiamy na małym ogniu, a gdy uważamy, że skwarki maja odpowiednią jakość przelewamy wszystko do metalowej miski i studzimy, pozostawiamy całość do stężenia. Smalec jest doskonałym smarowidłem do kanapek, do którego nie potrzeba już innego obkładu lub do smażenia na nim innych produktów.
Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką
Świeżą słoninę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do garnka
Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką
cebulę po usmażeniu miksujemy blenderem i dodajemy do słoniny
Smalec z czosnkiem i smażoną cebulką
Smalec domowy jest doskonałym smarowidłem do kanapek