Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Smalec z pestkami dyni i słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe, chrupiące smarowidło do chleba

Smalec z pestkami dyni i słonecznika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smalec z pestkami dyni i słonecznika

 

  • 25 dag smalcu
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 10 dag pestek dyni
  • 2 cebule
  • pół główki czosnku

Sposób przygotowania:

Smalec z pestkami dyni i słonecznika
Wytopić około 25 dag tłuszczu ze słoniny lub boczku bo jest lepszy niż kupowany. 2 średnie cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Około 8 ząbków czosnku pokroić bardzo drobno. Rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyc około 10 minut. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz przyprawy: sól, pieprz, vegetę, parykę w proszku. Dusić kolejne 10 minut.
Smalec z pestkami dyni i słonecznika
Po usnażeniu i zlaniu do naczynia należy co jakiś czas przemieszać aby wszystkie składniki były równomiernie rozłozone
Smalec z pestkami dyni i słonecznika
chleb z takim smalcem doskonale smakuje z korniszonem lub ketchupem

Tagi:

dynia