msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Smalec z wędzonej słoniny.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny,domowy smalczyk z wędzoną nutką.Idealny z ciemnym pieczywem i kiszonym ogórkiem na mroźne ,zimowe dni.

Smalec z wędzonej słoniny. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smalec z wędzonej słoniny.

 

  • 0,5 kg wędzonej słoniny bez skóry
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól do smaku (nie za dużo,bo słonina wędzona ma słony posmak)

Sposób przygotowania:

Smalec z wędzonej słoniny.
Słoninę przepuściłam przez maszynkę o dużych oczkach ale można pokroić w bardzo małe skwarki. W rondlu o grubym dnie podgrzewałam ją na małym ogniu, by tłuszcz się powoli wytapiał.Mieszałam co jakiś czas. W międzyczasie pokroiłam w kosteczkę cebule i posiekałam ząbki czosnku. Gdy w rondlu uzyskałam już płynny tłuszcz i zarumienione skwarki dodałam cebulę i czosnek.Smażyłam razem ok.5-10 minut,aż cebula się zeszkli.W trakcie dodałam pieprz,paprykę i ew. sól. Po zestawieniu z palnika czekałam aż tłuszcz przestygnie .Gdy był na pół ścięty przemieszałam go i przełożyłam do kamiennego garnuszka.Po to, by skwarki były równomiernie w smalcu a nie poszły na dno.Zanim stężał jeszcze kilka razy go zamieszałam. Podałam smalec do ciemnego pieczywa z ziarnami i ogórkami kiszonymi. Smalec z wędzonej słoniny jest o wiele bardziej aromatyczny niż ze zwykłej i nie ma potrzeby dodawania np. wędzonego boczku.
Smalec z wędzonej słoniny.
W rondlu o grubym dnie stopiłam zmieloną wędzoną słoninę na smalec.
Smalec z wędzonej słoniny.
Gdy tłuszcz był półpłynny po wymieszaniu wlałam go do kamiennego garnuszka.
Smalec z wędzonej słoniny.
Po kilkukrotnym wymieszaniu wstawiłam do lodówki,by stężał.

Tagi:

beza bezy