baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Smarowidło makrelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smarowidło świetnie się nadaje jako dodatek do pieczywa, a dzięki odrobinie wasabi ma niepowtarzalny smak.

Smarowidło makrelowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smarowidło makrelowe

 

  • 10 dkg makreli wędzonej
  • 10 dkg serka smażonego
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki oregano
  • pieprz do smaku
  • pasta wasabi

Sposób przygotowania:

Smarowidło makrelowe
Mięso makreli oddzielamy od skóry, usuwamy ości, rozdrabniamy. Do makreli dodajemy serek smażony. Wstępnie podgrzewamy – ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej, ale można i tradycyjnie – dodajemy kminek, oregano i pieprz, mieszamy. Znowu podgrzewamy – całość musi mieć półpłynną konsystencję – dodajemy pastę wasabi – ja dodałam dwie takie porcje jak na zdjęciu i było w sam raz. Po wymieszaniu jeszcze raz podgrzać, tak żeby smarowidło szło rozsmarować (szybko stygnie) i ciepłe nakładać na pieczywo. Zimną pastę natomiast można kroić i w ten sposób układać na chlebie. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Smarowidło makrelowe
Z mięsa makreli usuwamy ości i rozdrabniamy widelcem.
Smarowidło makrelowe
Do wstępnie podgrzanej ryby i serka dodajemy przyprawy i mieszamy.
Smarowidło makrelowe
Podgrzewamy doprowadzając smarowidło do konsystencji półpłynnej.
Smarowidło makrelowe
Dla smaku wystarczy dodać podwójną ilość pasty, niż widoczna na zdjęciu.