ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Smarowidło z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, domowe smarowidło a`la smalczyk mięsny, dobre domowe smarowidło, idealnie smakuje z pieczywem.

Smarowidło z szynki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smarowidło z szynki

 

  • szynka świeża 60 dag,
  • smalec 2,5 kostki,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • czosnek 1 główka,
  • przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
  • majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Smarowidło z szynki
Szynkę świeżą bez kości pokroić w kostkę, mocno podsmażyć na rumiano na pół kostki smalcu co jakiś czas zmieszać.

Do mocno usmażonej szynki wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażać na złoty kolor cebuli.

Wsypać majeranek, przyprawę do wieprzowiny, dodać pozostały smalec i stopić, po stopieniu z 3 minuty gotować, wystudzić w garnku, mikserem zblendować i przelać do pojemnika, przechowywać w lodówce.
Smarowidło z szynki
Zamiast szynki może być każde świeże mięso.
Smarowidło z szynki
Zblendowane blenderem ma konsystencję smarowidła.
Smarowidło z szynki
I do pieczywa ale też jako okrasa z cebulką.