Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosemCiasto kruche.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Formę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki. Schłodzone ciasto w formie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekać ok 15 min.
ETAP 2:
Porzeczki umyć i oczyścić z łodyżek. Wymieszać z proszkiem budyniowym, tak aby każdy owoc był w nim obtoczony.
ETAP 3:
Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Wiórki kokosowe wmieszać za pomocą łopatki. Bezę najlepiej zacząć ubijać w momencie, kiedy ciasto kruche się piecze.
Na podpieczone ciasto kruche wysypać porzeczki z budyniem. Wyłożyć bezę kokosową, wyrównać i zetrzeć zmrożone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec przez 30 minut. Po ostudzeniu ciasto można kroić. Smacznego :)
SylaUla
Mniam1
SylaUla napisał(a):
mocsłodkości