SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem

Kruche ciasto ze słodkim kokosem i kwaśną czerwoną porzeczką. Smaczne, ciasto z owocami, którego nie może zabraknąć letnią porą.

Składniki:

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem

CIASTO KRUCHE:

  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

BEZA KOKOSOWA:

PORZECZKI:

  • 700 g porzeczek czerwonych
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem

Ciasto kruche.

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem
Większą część ciasta kruchego wyłożyć na dno formy i podpiec.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Formę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Większą część ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki. Schłodzone ciasto w formie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekać ok 15 min.

ETAP 2:

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem
Oczyszczone porzeczki obtoczyć w proszku budyniowym.

Porzeczki umyć i oczyścić z łodyżek. Wymieszać z proszkiem budyniowym, tak aby każdy owoc był w nim obtoczony.

ETAP 3:

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i kokosem
Na końcu do ubitej piany wmieszać wiórki kokosowe.

Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Wiórki kokosowe wmieszać za pomocą łopatki. Bezę najlepiej zacząć ubijać w momencie, kiedy ciasto kruche się piecze.

Na podpieczone ciasto kruche wysypać porzeczki z budyniem. Wyłożyć bezę kokosową, wyrównać i zetrzeć zmrożone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec przez 30 minut. Po ostudzeniu ciasto można kroić. Smacznego :)