Sposób przygotowania:
Smarowidło Eli do chlebaprzygotowanie składników
Wędzone podgardle pokroić w paski. Podgardle zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Słoninę pokroić w paski. Zmielić słoninę w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek dość grubo pokroić.
przygotowanie składników cd
Przygotować dwie garście majeranku.
przygotowanie smarowidła
Do dużego garnka włożyć słoninę, podgardle i wytopić.
przygotowanie smarowidła cd
Część wysmażonego tłuszczu przelać do dużej patelni. Do tłuszczu dodać cebulę i smażyć aż będzie rumiana. Do wytopionego smarowidła dodać usmażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz.
przygotowanie smarowidła
Całość wymieszać i gorące smarowidło przełożyć do słoików i od razu zakręcić. Po ostudzeniu słoiki wnieść w chłodne miejsce. Można też przelać smarowidło do emaliowanego pojemnika lub naczynia kamiennego.
Smacznego!
gusia1000