eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Smarowidło Eli do chleba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pyszne smarowidło do świeżego chlebka. Zmieliłam świeżą słoninę i wędzone podgardle i przetopiłam.

Smarowidło Eli do chleba

Składniki:

Smarowidło Eli do chleba

składniki

  • 1.5 kg świeżej słoniny
  • 1 kg wędzonego podgardla

dodatki

  • 5 cebul
  • 2 duże garści majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Smarowidło Eli do chleba

przygotowanie składników

Smarowidło Eli do chleba
Pokroić w paski wędzone podgardle i zmielić.

Wędzone podgardle pokroić w paski. Podgardle zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Smarowidło Eli do chleba
Pokrojoną w paski słoninę zmielić w maszynce.

Słoninę pokroić w paski. Zmielić słoninę w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Smarowidło Eli do chleba
Obrane z łupinek cebule dość grubo pokroić.

Cebule obrać z łupinek dość grubo pokroić.

przygotowanie składników cd

Smarowidło Eli do chleba
Do miseczki wsypać dwie garście majeranku.

Przygotować dwie garście majeranku.

przygotowanie smarowidła

Smarowidło Eli do chleba

Do dużego garnka włożyć słoninę, podgardle i wytopić.

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli do chleba

Część wysmażonego tłuszczu przelać do dużej patelni. Do tłuszczu dodać cebulę i smażyć aż będzie rumiana. Do wytopionego smarowidła dodać usmażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz.

przygotowanie smarowidła

Smarowidło Eli do chleba

Całość wymieszać i gorące smarowidło przełożyć do słoików i od razu zakręcić. Po ostudzeniu słoiki wnieść w chłodne miejsce. Można też przelać smarowidło do emaliowanego pojemnika lub naczynia kamiennego.

Smacznego!