Sposób przygotowania:
Smarowidło z boczku
Boczek pokroić na małe kawałki i zmielić na grubych oczkach. Przełożyć na patelnię lub do garnka z grubym dnem i topić na średnim ogniu.
Od czasu do czasu przemieszać aby tłuszcz równomiernie się wytapiał a mięso nie przypaliło.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszcz już się wytopi a mięso zacznie się przyrumieniać dorzucić cebulkę.
Smażyć jeszcze aż cebulka zmięknie. Następnie zestawić z ognia i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Potem dodać majeranek i sól.
Sól można pominąć i posolić sobie na kanapce ale ja wolę już od razau mieć doprawione.
Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików lub kamionek. Zostawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem najlepiej wystawić z lodówki aby lepiej się smarowało.
Od czasu do czasu przemieszać aby tłuszcz równomiernie się wytapiał a mięso nie przypaliło.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszcz już się wytopi a mięso zacznie się przyrumieniać dorzucić cebulkę.
Smażyć jeszcze aż cebulka zmięknie. Następnie zestawić z ognia i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Potem dodać majeranek i sól.
Sól można pominąć i posolić sobie na kanapce ale ja wolę już od razau mieć doprawione.
Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików lub kamionek. Zostawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem najlepiej wystawić z lodówki aby lepiej się smarowało.