SUPERPRZEPIS

Smarowidło z boczku

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Smarowidło z boczku Więcej zdjęć (5)

Smarowidło z boczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Boczek był taki średnio tłusty, pół mięsa chudego mięsa i pół tłuszczu.

Składniki:

Smarowidło z boczku

 

  • ok 1,5 kg boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Smarowidło z boczku
Boczek pokroić na małe kawałki i zmielić na grubych oczkach. Przełożyć na patelnię lub do garnka z grubym dnem i topić na średnim ogniu.

Od czasu do czasu przemieszać aby tłuszcz równomiernie się wytapiał a mięso nie przypaliło.

W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszcz już się wytopi a mięso zacznie się przyrumieniać dorzucić cebulkę.

Smażyć jeszcze aż cebulka zmięknie. Następnie zestawić z ognia i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Potem dodać majeranek i sól.

Sól można pominąć i posolić sobie na kanapce ale ja wolę już od razau mieć doprawione.

Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików lub kamionek. Zostawić do zastygnięcia.

Przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem najlepiej wystawić z lodówki aby lepiej się smarowało.
Smarowidło z boczku
Poczek pokroić na mniejsze kawałki aby było łatwo zmielić.
Smarowidło z boczku
Pokrojony boczek zmielić na grubych oczkach.
Smarowidło z boczku
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę.
Smarowidło z boczku
Gdy tłuszcz już się wytopi a mięso zacznie się przyrumieniać dorzucić cebulkę. Smażyć jeszcze aż cebulka zmięknie. Następnie zestawić z ognia i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Potem dodać majeranek i sól.

Tagi:

smalec